PS House / Iwamoto Scott

Posted on September 12, 2010

0



© Craig Scott

Architects: IwamotoScott
Location: North Beach, San Francisco, CA, USA
Principals in Charge: Lisa Iwamoto & Craig Scott
Collaborators: Dan Sullivan & Blake Altshuler
Diagrams: Ryan Gollenberg
Project Year: 2010
Photographs: Craig Scott


© Craig Scott

PS House offers a way of densifying the inner block of an already fairly dense San Francisco neighborhood (North Beach), while bringing an unexpected degree of spaciousness, natural light and connection with the outside to a small 1200sf urban house. It is a speculative project aimed at maximizing the potential of an existing dilapidated structure at the rear of the property, which was demolished but whose small footprint could not be expanded. The overall site’s void space is strategized in terms of natural light and ventilation, and includes three spaces: the courtyard separating the new house from the existing Edwardian building fronting on Powell Street; an exterior entrance passageway that connects this courtyard to the street; and an upper level south-facing deck. The design of the entry passageway seeks to heighten the experience of threshold between city and house. Opposite PS House’s main façade is a new wood screen that lines the courtyard. The screen’s slats are angled so as to maintain privacy between the new house and existing decks at the rear of the front building.


axo 01


axo 02


exploded axo

PS House’s given constraints – the tight footprint, height limit, and locations of existing windows on the sidewalls of neighboring buildings — ultimately shape its volumetric schema. From the basic massing, projecting frames shift and overlap to simultaneously define the entry, avoid a neighbor’s window and form the upper level deck. The interior spatial arrangement then seeks to take advantage of the building form thus generated. Lower level living spaces orient out to the courtyard, as does the second level bedroom. This room also connects spatially via a vertical slot pulling light in from the channel glass façade to the home office mezzanine above, which opens out to a roof deck on the south. From this deck there is a connectedness to adjacent mid-block walkways, courts, gardens and light wells.


© Craig Scott


© Craig Scott

PS House’s overlapping volumes are structured with an embedded three-story steel moment frame, while the rest of the structure is light wood framing. The façade’s channel-glass window wall is braced by horizontal tube steel members, and bounded by stainless steel fascias. Other materials of the envelope include aluminum sliding windows and doors, and Ipe wood decking and rainscreen siding. Interior materials include engineered Pecan wood flooring and Paralam stair treads. The HVAC system deploys in-floor radiant heating and on-demand hot water.
via:archdialy

inner patio elevation

Powell_Facade-Section inner patio elevation

plan 01

2145Powell_CtYd-Unit_Level1_FloorPlan plan 01

plan 02

2145Powell_CtYd-Unit_Level1_FloorPlan plan 02

plan 03

2145Powell_CtYd-Unit_Level1_FloorPlan plan 03

section

Powell_Facade-Section section

situation

PSAerial situation

Advertisements